Mellan hopp och förtvivlan

Under det sista skedet av operationen lyckas Folke Bernadotte pressa Heinrich Himmler så pass i förhandlingarna att Himmler ger tillstånd för Vita bussarna att hämta vem man vill, varifrån man vill, helt utan restriktioner. En av de absolut sista transporterna går till koncentrationslägret Ravensbrück i nordöstra Tyskland. Man börjar med att lasta de skandinaviska fångarna men situationen i lägret är så förfärlig och så akut att man till slut börjar fylla bussarna till bristningsgränsen oavsett nationalitet. En av kvinnorna som följer med från Ravensbrück hela vägen till Sverige är fransyskan Marie Berthe Sérot. Efter en livsfarlig transport, där ett flertal fångar och en svensk chaufför dödas av lågflygande stridsflygplan, når Marie Berthe Sérot Sverige och inkvarteras på en förläggning i Ryd i Småland.

Marie Berthe Sérot, eller Grünfelder som hon hette innan hon gifte sig, föddes i Frankrike 1898. Hon träffar den unge officeren André Sérot som i slutet av första världskriget hade blivit flygofficer. När andra världskriget börjar kallas André in för tjänstgöring som underrättelseofficer och efter Tysklands ockupation av Frankrike ansluter sig Marie till motståndsrörelsen. Den 23 juni 1943 grips Marie av Gestapo och hon fängslas i koncentrationslägret Ravensbrück. Knappt två år senare räddas hon av Vita bussarna och hamnar i Sverige. Efter kriget återvänder hon till Frankrike och sin man André. Här skulle berättelsen kunnat sluta om det inte hade varit för ett sista ödesdigert möte.

Folke Bernadotte har i juli 1948, med FN:s säkerhetsråds hjälp, förhandlat fram en ny vapenvila i Palestina. Han vill sätta upp en ny observatörsstyrka och kallar ner ett antal svenska officerare samt uppmanar en rad andra länder att också skicka officerare. Frankrike hörsammar uppmaningen och en av de officerare som anmäler sig frivilligt är André Sérot. Djupt tacksam över den insats som Folke Bernadotte hade gjort för hans fru tre år tidigare ville han nu försöka återgälda åtminstone något.

Registerkort hos franska Hederslegionen över André Sérot

Den 17 september 1948 skall staben för medlingsinsatsen i Palestina, med Folke Bernadotte i spetsen ge sig av hemåt efter att ha inspekterat en byggnad för ett eventuellt nytt högkvarter för verksamheten. I baksätet i den stora bilen sitter tillsammans med Bernadotte även André Sérot och den svenska generalmajoren Åge Lundström. Plötsligt spärras fordonskolonnens väg av en jeep och ett flertal attentatsmän störtar fram mot bilarna. En av dem sticker in en kulsprutepistol genom fönstret på Bernadotte och Sérots bil och tömmer sitt magasin. André Sérot avlider omedelbart sittandes bredvid Folke Bernadotte, som själv avlider senare samma dag. På Orlyflygplatsen utanför Paris, dit André Sérots kista transporteras, möter militär hedersvakt men också en ensam kvinna. Marie Berthe Sérot är nu ensam med sin nyfödda dotter. Hennes man, André Sérot, som överlevt två världskrig har kallblodigt mördats i fredens tjänst. I rullorna hos den franska orden Hederslegionen görs en sista anteckning - Date de décès: 17 Septembre 1948.