Det första fredsavtalet efter kriget 1974 slöts i Genève den 23e juli, bara några veckor efter det att den turkiska styrkan landstigit på Cypern. Anhängare av den grekiska militärjuntan som hade gjort statskupp strax innan landstigningen lämnade under förhandlingarna över makten till folket. Man nådde inte en överenskommelse om vapenstillestånd förrän i augusti 1974. Då hade Turkiet annekterat den norra delen av ön, vilken motsvarade 36 procent av öns totala territorium. FN-insatsen fortsatte sitt arbete, nu med en stark känsla om vikten av deras arbete.
Bild 1 (foto: Christer Thagesson, 1975)
Efter krisen 1974, återvände lugnet till Cypern. Trots detta var FN-soldaterna naturligtvis beredda på alla eventualiteter. De behöll hög beredskap och fortsatte sitt fredsbevarande uppdrag. Denna tid präglades av misslyckade fredsförhandlingar och mindre våldsamma incidenter som bemöttes av bland annat den svenska FN-kontingenten. På bilden ser vi en svensk pluton patrullera i bergen.
Bild 2 (foto: Christer Thagesson, 1975)
Ett mycket vanligt förfarande var att upprätta mer eller mindre permanenta observationsplatser, förkortat OP, på olika positioner för att på så sätt hålla omgivningen under uppsikt och på ett tidigt stadium upptäcka eventuella tecken på uppblossande konflikt. På bilden ser vi en svensk soldat på OP som blickar ut över havet, där man året innan hade kunnat se turkiska styrkor närma sig vid horisonten och för att sedan landstiga.