I december 1963 utbryter krig på Cypern efter år av ökade spänningar mellan grekcyprioter och turkcyprioter. Den tändande gnistan är en poliskontroll utanför Nicosia där två turkcypriotiska passagerare omkommer och en grekcypriotisk polis blir allvarligt skadad. Situationen eskalerar och inom några dagar har hundratals dödats och tusentals skadats. Konflikten sprider sig över hela ön och den forna kolonialmakten Storbritannien skickar ner en stor militär styrka. Kort efter årsskiftet 1963/1964 tas konflikten upp i FN:s säkerhetsråd som erkänner den grekcypriotiska regeringen som legitim men beslutar också om en internationell fredsbevarande styrka. Kort därefter bildas UNFICYP och redan i april samma år skickar Sverige sina första FN-soldater till Cypern.
Bild 1 (foto: Folke Friske):
Under den första tiden på Cypern var den svenska FN-kontingenten placerad i det bergiga området Paphos på öns östra sida. Under den perioden bodde svenskarna i tält och fick förnödenheter av den engelska flygbasen som låg i närheten. På bilden ser vi tre svenska soldater utanför sitt tält i Ktima.
Bild 2 (foto: Arne Jönsson, 1964):
I dagböcker och i brev från soldater ur den svenska bataljonen kan vi ibland läsa om hur maten vissa dagar kunde ta slut när de var ute på uppdrag. Vid sådana tillfällen delade ofta lokalbefolkningen med sig av vad de hade. På bilden ser vi cypriotiska bönder som delar sin mat med svenska FN-soldater på en åker.