Syftet med utställningen är att ge en alternativ bild av Sveriges deltagande i UNFICYP och att lyfta fram veteranernas röster. Målsättningen med utställningen är att fördjupa den allmänna förståelsen av Cyperninsatsen samt att ge en inblick i svenska soldaters erfarenheter under de 29 år som den varade.
Min tanke med bilderna i utställningen har varit att de var och en ska ge olika perspektiv på livet under insats, under olika tidpunkter. Bilderna i utställningen är bara ett axplock av materialet i Fredsarkivet men jag valde ut just dessa 11 bilder eftersom jag tycker att de representerar många av de övergripande narrativ som finns från Cyperninsatsen. Bilderna är inte artificiellt uppställda och istället uppfattar jag att de fångar ett ögonblick i en verklig händelse och förmedlar en känsla av närvaro och genuinitet. Förhoppningsvis kan de bidra till att skapa en känsla av personlig förståelse för fotografen samt det avporträtterade människorna och miljöerna.
Utställningen är en del av de uppgifter jag har utfört inom ramen för min praktik vid Fredsarkivet, Folke Bernadotteakademin under vårterminen 2020. Under praktiken han min övergripande arbetsuppgift varit att inventera arkivets bestånd av myndighetsdokumentation och personarkiv från svenskt deltagande i insatsen på Cypern. Under min praktikperiod har jag identifierat och studerat cirka 35 personarkiv, innehållande bland annat fotoalbum, diabilder, brevkorrespondens och dagböcker.
Utställningen är framarbetad tillsammans med min rapport Svenska narrativ från UNFICYP, där flera av dessa narrativ beskrivs mer ingående och placeras in i den historiska kontext där de utspelade sig. Innehållet i rapporten och utställningen är baserat på material från Fredsarkivet, men kan med fördel kompletteras med läsning av den rapport som tagits fram av Filistin Nord och Moa Hägglund under deras praktik vid Veterancentrum.
//Sofia Tyrberg